راهنمای خرید تردمیل و مزایا و معایب آن
تردمیل چیست؟
تردمیل (treadmill) ابزاری ورزشی است که برای در جا راه رفتن، دویدن آهسته و دویدن سریع بوجود آمده است. در واقع تردمیل دستگاه ورزشی است که شبیه ساز پیاده روی می باشد. این دستگاه شامل تسمه ایی است که با چرخش خود باعث به حرکت درآوردن صفحه تردمیل می شود و می توان بر روی آن راه رفت یا دوید.
انجام این فعالیت بدنی (دویدن) علاوه بر تناسب اندام، موجب درمان و پیشگیری از بسیاری بیماری ها می شود. با داشتن یک تردمیل می توان در هر زمانی به ورزش روی آورد. همچنین استفاده این دستگاه باعث می شود در انجام سایر فعالیت های روزانه دقت لازم را داشته و همه چیز تحت کنترل باشد.
این دستگاه موتوردار است و تسمه پهنی دارد. همچنین دارای یک مانیتور می باشد که ضربان قلب و کالری و سرعت و زمان را نشان می دهد. این روزها تردمیل پای ثابت باشگاه ها و سالن های بدنسازی شده است. حتی در منزل هم توانسته راه خود را باز کند و از آن به عنوان وسیله ورزشی استفاده می شود و امکان دویدن در یک محیط بسته و کوچک را به وجود می آورد
اهداف استفاده از دستگاه تردمیل
کاهش وزن
سوختن کالری موجب می شود تا فرد وزن کم کند. استفاده از تردمیل نیز باعت سوختن کالری می شود به همین دلیل با این دستگاه فرد می تواند به راحتی وزن کم کند. مقدار کالری سوزی با این دستگاه به شدت و زمان و سرعتی بستگی دارد که روی تردمیل انجام می دهید.
پرورش و شکل دادن به ماهیچه ها
پیاده روی برای شکل دادن به ماهیچه ها تاثیر زیادی دارد به همین دلیل تردمیل وسیله مناسبی برای پرورش و شکل دادن به ماهیچه ها می باشد.
بهبود شرایط قلبی
تمرین های هوازی گردش خون را زیاد می کنند و قلب را بهبود می بخشد. همچنین استفامت و انعطاف پذیری مفاصل را زیاد می کند.
مزایای تردمیل
مواردی که در زیر ذکر میشه تنها برخی از مزایای استفاده از تردمیل است و حتما می تواند از جنبه های مختلف مزایای مختلفی داشته باشد :
- کنترل بر ابعاد مختلف ورزش مانند سرعت، زاویه، ضربان قلب و …
- در دسترس بودن و راحتی استفاده از مزایای پیاده روی و دویدن
- ورزش کردن بدون در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی
- کالری سوزی بالا دارد و موجب لاغری می شود
- محدودیت سنی و جنسیتی ندارد
- ایجاد تراکم استخوان
- سفارشی کردن تمرینات
معایب تردمیل
هر وسیله ای در کنار مزایایی که دارد می تواند مشکلات و نقص های خودش را داشته باشد . برخی از معایب و مشکلات استفاده از تردمیل را با هم مرور کنیم :
- استفاده مداوم و بی رویه از تردمیل می تواند عوارضی مانند زانو ، لگن مچ پا در داشته باشد
- محدود به سه نوع ورزش پیاده روی ، دویدن و بالارفتن از تپه
- کاهش سطح اکسیژن به علت ورزش در فضای بسته
- استفاده روزمره در یک فضای ثابت و تکراری
- قیمت بالای وسیله
- وسیله حجیم و جاگیر
نحوه حرکت روی تردمیل چگونه است؟
تردمیل در تقابل با دویدن در بیرون
در تردمیل بدن شما حرکتی تقریبا طبیعی انجام می دهد، درست همانطور که اگر در حال پیاده روی یا دویدن هستید. ما می گوئیم تقریبا، زیرا هیچ حرکت رو به جلو وجود ندارد. در زمان دویدن در بیرون بدن شتاب برای حرکت نیاز به شتاب گرفتن رو به جلو دارد، ولی در زمان دویدن بر روی تردمیل این شتاب وجود ندارد.
در مقایسه با راه رفتن و دویدن در جاده، تاثیر متفاوتی وجود دارد و تمرکز بیشتری بر روی تردمیل است، زیرا سطح پشتیبانی دستگاه همواره مسطح است و شما مجبور نیستید از خطرات روی زمین (ناهمواری ها) از خود مراقبت کنید.
دویدن یا پیاده روی: کدامیک را انتخاب کنیم؟
با تردمیل شما می توانید انواع مختلفی از حرکت ها را انجام دهید که می تواند شامل: راه رفتن آهسته، پیاده روی سریع، دویدن آهسته یا دویدن سریع باشد. این لوازم هوازی دارای تنظیمات گوناگون برای تغییر مقدار سرعت (آهسته، متوسط و سریع) هستند. لازم است برای داشتن یک برنامه تمرینی ماهانه با تردمیل از تمام سرعت ها در جلسه تمرینی خود استفاده کنید تا به بدن شوک وارد شده و به چالش بیافتد.
وقتی شیب را تغییر می دهید چه اتفاقی می افتد؟
افزایش شیب به شما این امکان را می دهد که کارآیی قلبی عروقی و استقامت عضلانی بیشتری را تجربه کنید. لازم است در برنامه تمرینی خود از تغییرات مقدار شیب در زمان های مختلف استفاده کنید، برای مثال: برای 1 دقیقه دویدن آهسته با حداکثر شیب را اجرا کنید، سپس برای دقایقی بعد دویدن سریع با حداقل شیب را انجام دهید. مهم این است که همیشه تنوع را در برنامه های خود داشته باشید.
انواع تردمیل
- تردمیل باشگاهی
- تردمیل خانگی
- تردمیل پزشکی و توانبخشی
- تردمیل آبی
- تردمیل پزشکی و توانبخشی
تردمیل های پزشکی و توانبخشی هم وجود دارد که کاربرد درمانی دارد. مثلاً برای بیماران قلبی، افرادی که مشکلات مفصلی و استخوانی دارند، کسانی که به دلایلی از جمله سکته مغزی، ام اس دچار مشکلات حرکتی هستند بسیار مفید است و در بهبود سلامت جسمی این افراد مؤثر می باشد.
تردمیل آبی
تردمیل های آبی هم نوع دیگری از این دستگاه می باشد که هم جنبه ی پزشکی دارد هم تفریحی! این دستگاه شبیه به وان حمام است که ابعاد بزرگتری دارد. این وسیله برای کسانی که دارای چاقی مفرط هستند مناسب است به دلیل اینکه در آب وزن بدن کاهش می یابد و فعالیت در آب راحت تر می شود. سالمندان، افرادی که از بیماری هایی از جمله مشکلات تعادلی، اسکلتی، مفصلی و عضلانی رنج می برند هم می توانند از این وسیله استفاده کنند.
تفاوت تردمیل باشگاهی و خانگی
تردمیل ها دارای انواع مختلف خانگی و باشگاهی می باشد که تفاوت آنها در حداکثر تحمل وزن و نوع موتور و ابعاد آنها می باشد. آستانه تحمل وزن تردمیل های باشگاهی به مراتب بیشتر از نوع خانگی می باشد. همچنین موتور تردمیل باشگاهی AC می باشد که به نسبت موتورهای DC خانگی قدرت بیشتری دارد و مدت زمان بیشتری می تواند روشن بماند.
تفاوت کلی تردمیل خانگی با تردمیل باشگاهی
- تردمیل خانگی از لحاظ ابعاد نسبت به تردمیل باشگاهی جمع و جورتر و کوچک تر است و به این دلیل که برای مصرف در منزل می باشد، فضای کمتری را نسبت به تردمیل باشگاهی اشغال می نماید.
- ماکزیمم سرعت دویدن بر روی تردمیل خانگی، کمتر از ماکزیمم سرعت دویدن بر روی تردمیل باشگاهی می باشد.
- برنامه های ورزشی تعبیه شده در تردمیل های خانگی، نسبت به تردمیل های باشگاهی محدودتر است.
- تردمیل های خانگی نسبت به تردمیل باشگاهی، قیمت مناسب تر و ارزان تری دارند.
- برای خرید تردمیل خانگی مناسب و خوب، لازم است تحقیقاتی در مورد برند تردمیل، قیمت تردمیل، ویژگی ها و قابلیت های تردمیل، گارانتی تردمیل، حمل و نقل تردمیل و فروشگاه یا سایت عرضه کننده تردمیل به عمل آورید.
- تردمیل های خانگی مخصوص ورزش های سبکی که در محیط خانه و توسط یک یا تعداد معدودی از افراد صورت می گیرد، ساخته می شود. اما تردمیل های باشگاهی طوری ساخته می شوند که جوابگوی کار حرفه ای و مدت زمان طولانی استفاده و همچنین تعداد افراد زیادی که با وزن های مختلف به باشگاه می آیند، باشد.
خطرات استفاده از دستگاه تردمیل
افرادی که برای اولین بار می خواهند از تردمیل استفاده کنند. ممکن است موجب سرگیجه شوند و همچنین امکان دارد تعادل خود را از دست بدهند. به همین دلیل سقوط از دستگاه تردمیل باعث برخی از مشکلات می شود. همچنین اگر شیب و سرعت تردمیل بیشتر باشد به قلب فشار وارد می شود و موجب سکته قلبی می شود.
در هنگام پیاده روی با تردمیل اگر لباس مناسبی بر تن نکنید موجب ایجاد برخی از مشکلات پوستی خواهید شد. همچنین اگر دمای اتاق در هنگام پیاده روی با دستگاه تردمیل مناسب نباشد موجب افت فشار خون می شود. استفاده از تردمیل برای کسانی که دچار بیماری های استخوانی و مفصلی دارند مناسب نمی باشد و موجب درد می شود.
شیب تردمیل چیست و چه کاربردی دارد؟
شیب مانند دیگر ویژگی های تردمیل در هر مدل متفاوت است. تردمیل ها دارای شیب برقی یا دستی هستند که با کمک آنها می توانید سطح تمریناتتان را تغییر دهید. مانیتور تردمیل ها معمولا قادرند اطلاعات زیادی را در مورد نحوه تمریناتتان مانند: سرعت، زمان، مسافت طی شده، کالری مصرف شده، درجه شیب استفاده شده و … را در اختیار شما قرار دهند. زمانی که بر روی تردمیل ورزش انجام می دهید با افزایش مقدار کمی از شیب می توانید به راحتی مقاومت هوا در حین راه رفتن مانند زمانی که خارج از خانه پیاده روی می کنید را برای خود بازسازی کنید. استفاده از شیب تردمیل در حین تمرینات به شما کمک می کند تا میزان کالری سوزی بدن را افزایش داده و ساخت سلول های عضلانی را راحت تر کنید.
شیب تردمیل چقدر باید باشد؟
۵ تا ۱۵ درصد شیب یک شیب استاندارد برای دستگاه تردمیل می باشد. همان طور که می دانید پیاده روی در مکان هایی که سربالایی است سخت تر انجام می شود به طور مثال در مکان هایی همانند کوه که سراشیبی دارد و به صورت هموار نمی باشد پیاده روی سخت تر از یک سطح صاف می باشد . زمانی که از تردمیل در خانه استفاده می کنید با استفاده از شیب تردمیل می توانید به صورت دستی تا 5 درجه و به صورت برقی 15 تا 20 درجه تمرینات کوه نوری یا پیاده روی در سربالایی را برای خود شبیه سازی کنید.
افرادی که جهت کاهش وزن و چربی سوزی از تردمیل استفاده می کنند بهتر است که از تردمیلی استفاده کنند که مجهز به شیب و تنظیم درجه شیب باشد که این تنظیم شیب در تردمیل های مختلف متفاوت می باشد. شیب در بعضی از تردمیل ها دارای برنامه تمرین های از پیش تعیین شده نیز است که با انتخاب آنها شیب به صورت خودکار تغییر خواهد کرد. اگر شما تردمیلی دارید که به صورت دستی شیب آن تغییر می کند باید توجه داشته باشید که به صورت آرام آرام شیب را تغییر دهید، و از تغییر یک مرتبه ای شیب از درجه پایین به درجه بالا جدا خودداری کنید. زیرا باعث آسیب و فشار زیاد به مفصل های زانو و کمر خواهد شد
نکات مهم برای دویدن بر روی تردمیل
- هنگام پیاده روی با دستگاه تردمیل باید از کفش اسپرت استفاده کنید.
- باید شروع و پایان حرکت روی تردمیل با سرعت پایین صورت بگیرد.
- باید هنگام روشن بودن تردمیل از دستگاه پیاده نشوید.
- اگر هنگام پیاده روی احساس سرگیجه کنید باید از دویدن روی آن خودداری کنید.
- برای اینکه هنگام دویدن روی تردمیل دچار آسیب نشوید از گرفتن دستگیره ها خودداری کنید.
با تردمیل چقدر کالری می سوزانیم؟
راه رفتن با سرعت ۴ مایل بر ساعت (۶/۵ کیلومتر بر ساعت) روی تردمیل برای فردی با وزن ۶۸ کیلوگرم در حدود ۳۵ دقیقه می تواند ۲۰۰ کالری بسوزاند. فردی با وزن ۸۴ کیلوگرم همین ۲۰۰ کالری را می تواند در ۳۰ دقیقه بسوزاند. اگر در طول ورزش شدت فعالیت را افزایش دهید به صورت کلی کالری بیشتری می سوزانید. با وزن ۶۸ کیلوگرم اگر به جای راه رفتن روی تردمیل بدود ۲۰۰ کالری را به جای ۳۵ دقیقه می تواند در ۲۰ دقیقه بسوزاند
تردمیل کدام قسمت بدن را لاغر می کند؟
تردمیل همانطور که در قسمت بالا هم اشاره کردیم یک نوع پیاده روی ثابت می باشد که میزان چربی و کالری سوزی بالاتری نسبت به سایر دستگاه ها دارد و هنگام شروع ورزش و استفاده از هر کدام از دستگاه های ورزشی ابتدا بعد از انجام تمرینات کششی از تردمیل استفاده می شود. چربی سوزی دستگاه تردمیل بیشتر در نواحی شکم – پهلو و پاها می باشد اما می توان با انجام یک سری از تمرینات بر روی دستگاه حتی چربی سوزی نواحی هایی همانند سینه – بازو و … را انجام داد.
به طور مثال می توان در هنگام استفاده از تردمیل در هر سرعتی دست های خود را ورزش دهید و تمرینات مخصوص قسمت بالا تنه را بر روی تردمیل انجام دهید. در این زمان علاوه بر چربی سوزی نواحی پا و ران و باسن و فرم دهی به این نواحی شما چربی سوزی در بالا تنه را نیز انجام می دهید.